DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Vršnjačko nasilje danas je prisutno u svim okruženjima, veliki je problem među djecom i mladima te može ostaviti posljedice na razvoj djeteta. Kako bi se suzbio svaki oblik nasilja, odlučilo se reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Upravo iz toga rodila se ideja pod imenom – DAN RUŽIČASTIH MAJICA.

Dan ružičastih majica obilježava se svake godine zadnju srijedu u mjesecu veljači. 28. veljače 2018. godine i hodnici Osnovne škole Popovača preplavile su ružičaste majice. Učenici i učitelji odlučili su se uključiti u borbu protiv nasilja među vršnjacima i jednoglasno poslati poruku da ne toleriraju niti jedan oblik nasilja. Učenici razredne nastave pripremili su i prigodan program. Odjeveni u ružičaste majice otplesali su ples te kratkim filmom prikazali što je to vršnjačko nasilje te koje su njegove vrste.

Inače, Dan ružičastih majica nastao je nakon nasilnog događaja u školi u Kanadi koji se dogodio jer je jedan dječak obukao ružičastu majicu u znak solidarnosti s bolešću svoje majke. Prvi dan školske godine 2007./2008. u školu je došao učenik koji je taj dan odlučio odjenuti  ružičastu majicu. Drugi su ga učenici vrijeđali samo iz toga razloga što im se nije svidjelo da on ima majicu koja je ružičaste boje. Ostatak učenika koji nije stao na stranu zlostavljača, u znak potpore su idući dan odjenuli ružičaste majice. Upravo je ta skupina učenika svojim činom motivirala druge učenike i djelatnike škola diljem svijeta da se uključe u program čiji je zadatak spriječiti razvoj bilo kakvog oblika nasilja među učenicima.

Kako smo obilježili Dan ružičastih majica u OŠ Popovača, pogledajte u galeriji.

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.