DABAR – Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

26.- 30. 9. probno natjecanje Dabar.

dabar-noviDabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Natjecanje je započelo 2004. u Litvi sa 779 učenika, a 2015. uključivalo je 55 zemalja te više od 1.000.000 sudionika. Dabar uključuje niz predavanja i radionica za učenike i učitelje tijekom cijele godine te međunarodno online natjecanje u studenom svake godine. Originalan naziv je Bebras, što u prijevodu znači dabar a stranice međunarodnog natjecanja su http://bebras.org

Dabar se izvrsno nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga Suradnici u učenju uz podršku Hrvatskog saveza informatičara i Visokog učilišta Algebra, CARNeta te CROZ-a.

više na: http://ucitelji.hr/Naslovnica/Dabar.aspx

Natjecanje se održava na tri razine: niži razredi osnovnih škola (KiloDabar), viši razredi osnovnih škola (MegaDabar) te učenici srednjih škola (GigaDabar).

Na natjecanju su sudjelovali učenici od 5. do 8. razreda u kategoriji MegaDabar i ostvarili vrlo dobre rezultate. Nadamo se velikom odazivu i na konačnom, međunarodnom natjecanju Tjedan Dabra koje će se održati u razdoblju od 7. do 11. studenog ove godine. Vidimo se!

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.