O projektu

Osnovna škola Popovača i ove se godine, kao i prošlih, uključila u projekt „Sigurniji internet za djecu i mlade“ koji ogranizira svake godine udruga “Suradnici u učenju”.

Cilj ovog projekta je podizanje razine svijesti cjelokupne populacije Hrvatske o problemima sigurnosti djece i mladih na internetu.
Učenici se u akciju mogu uključiti izradom multimedijalnih radova (videa, igara, animacija i slično) kojima upozoravaju svoje vršnjake na opasnosti na internetu i daju savjete kako ih izbjeći.

Učitelji i nastavnici uključuju se ograniziranjem radionica i predavanja za svoje
učenike, a za roditelje se pripremaju predavanja koja će se održati u školi.

U našoj školi, projekt „Sigurniji internet za djecu i mlade“ ostvarili smo kroz niz zajedničkih aktivnosti.

Na satu informatike učitelji su održali predavanja gdje se pažnja posvetila primjerenom,
odgovornom i sigurnom korištenju interneta. S učenicima se razgovaralo o prednostima i nedostacima interneta, zaštiti osobnih podataka, nasilju preko interneta, mogućim opasnostima i zamkama društvenih mreža te načinima na koje se u takvim situacijama učenici mogu zaštititi. Predavanjima se željelo savjetovati učenike kako pametno koristiti internet.

Nakon predavanja, učenici šestog, sedmog i osmog razreda postavljali su pitanja povezana sa sigurnošću na internetu te razgovarali o tome s učiteljem. Učenici su napisali odgovore na svoja pitanja, a od najzanimljivijih pitanja i odgovora učitelji informatike izradili su priručnik koji smo nazvali ” Priručnik za one koji misle da znaju sve o sigurnosti na interentu”.
U ovoj aktivnosti sudjelovali su svi učenici šestog, sedmog i osmog razreda koji polaze
nastavu informatike, a 50-ak najzanimljivijih pitanja je izabrano.

Učenici sedmog i osmog razreda u programu Zondle izradili su igre povezane s temom
sigurnosti na internetu koje su postavljene na stranicu škole. Najzanimljivije igre su poslane na natjecanje u sklopu projekta „Sigurniji internet za djecu i mlade“

Učenici petih razreda nakon održanih predavanja i razgovora o sigurnosti na internetu izradili su virtualne plakate u programu Glogster. Sudjelovali su svi učenici koji pohađaju nastavu informatike, a najzanimljiviji radovi izabrani su i poslani na natjecanje.

Na stranice škole postavljene su dvije Virtualne oglasne ploče. Oglasna ploča Lino it je program koji učenicima omogućava stvaranje online panoa na koji stav-ljaju „papiriće” s porukama, slikama, videom i privitcima. Postavljene ploče sadrže pitanja Facebook da ili ne? i Autorska prava kršim kada… Učenici su stavljenjem papirića na ploču iznosili mišljenja povezana s postavljenim temama.

Učitelji 

Goranka Priljeva 

Darko Rakić

Komentari su zatvoreni.