Terenska nastava učenika sedmih razreda OŠ Popovača

”DA SE NE ZABORAVI”

 

Učenici sedmih razreda Osnovne škole Popovača sudjelovali su 18. i 25. listopada na terenskoj nastavi koju je organizirala Udruga hrvatskih branitelja INA-Naftaplin KVIN. Moto  susreta bio je ”DA SE NE ZABORAVI”, a svrha terenske nastave promicanje vrijednosti Domovinskog rata kako bi se mlade generacije senzibilizirale za žrtvu koju su podnijeli branitelji kako bismo danas živjeli u slobodnoj i cjelovitoj Hrvatskoj.

Pratitelji u A turnusu bili su učitelji Maja Loina, Klara Markešić, Darko Rakić, Damir Štimac i psiholog Hrvoje Jelen, a u B turnusu pedagoginja Amadea Izsing i učitelji Dunja Mijović i Danijel Markešić.

Kroz kratki dokumentarni film u učionici glazbene kulture dobili smo sliku o ratnim događanjima, a zatim smo obišli u filmu spomenute lokacije te iz prve ruke, od branitelja, čuli što se i kako događalo. Prvo smo odali počast poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeća kod spomen obilježja u Popovači na Trgu II. Također, posjetili smo i spomen sobu posvećenu poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima s ovoga područja nakon čega smo se uputili u obilazak značajnih lokacija – Bujavice, Trokut i Novska.

Sljedeća postaja bila je selo Bujavica zapadno od Lipika. Bujavica je prvo oslobođeno selo u Domovinskom ratu koje je oslobođeno 14. listopada 1991. godine.

Druga postaja bila je spomen obilježje Trokut-Novska. Na novljanskoj bojišnici u kojoj je život izgubilo 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi poklonili smo se, pomolili  i zapalili lampaše. Završna postaja bila je grad Novska. U Novskoj smo imali susret sa gradonačelnikom Novske Marinom Piletićem gdje smo uz kratki govor gradonačelnika i paljenjem lampaša odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. Nakon toga uslijedio je zajednički ručak u restoranu INA-Naftaplina te smo se puni dojmova vratili kući.

 

”Naši branitelji su se borili za našu budućnost i za nas umrli. Oni su naši heroji! Da se ne zaboravi!” – Natalija Balog, učenica 7.b razreda

 

Veliko hvala organizatoru – Udruzi branitelja Domovinskog rata i INA-Naftaplin-a, gospodinu hrvatskom branitelju Anti Čupiću, pripadniku Specijalne policije RIS iz Kutine, gospodinu Mati Fofiću, hrvatskom branitelju i predstavnku Gradskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata te gospodinu Draganu Šarčeviću, predstavniku Udruge branitelja Domovinskog rata INA – Naftaplin “KVIN”. Posebno hvala Katici Demeter, predsjednici Udruge roditelja poginulih branitelja Popovača. Ovo je projekt hvale vrijedan. Istina je samo jedna i treba se prenositi na buduće naraštaje. Ljudski je oprostiti, ali se istina o Domovinskom ratu ne smije zaboraviti. Hvala svim braniteljima koji su dali svoj život za našu lijepu Domovinu u kojoj danas živimo slobodno. Gdje god da te život nosi uvijek moraš znati tko si! DA SE NE ZABORAVI!

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.