Terenska nastava povjesničara i geografa

Vraćamo se kući umorni ali zadovoljni

Jeste li znali da su postojale i muške vještice? Znate li da u Hrvatskoj možete vidjeti kip pravog Oscara? A koji su najstariji hrvatski bomboni koji se još i danas proizvode? Geografi, povjesničari i novinari naše škole posjetili su Muzej grada Zagreba i Zagrebačku zvjezdarnicu, sve su to saznali i vratili se puni dojmova.

Muzej. Grupe geografa i povjesničara marljivo su radile cijele školske godine pripremajući se za natjecanje, izrađujući plakate i prateći važne obljetnice. No znamo da se najbolje uči kroz iskustvo pa smo 23.05. poslije redovite nastave s nastavnicama Bosiljkom Krešo, Natalijom Budetić i Nikolinom Petranović otputovali u Zagreb u posjet Muzeju grada Zagreba i Zvjezdarnici. Kako bi sve bilo zabilježeno, pridružili su nam se i novinari. U Muzeju smo vidjeli i čuli puno zanimljivih stvari o Zagrebu od prapovijesti do današnjih dana.Hodali smo uz bedeme srednjovjekovnog Gradeca, uživjeli se u priču o spaljivanju vještica, odmarali se u građanskom, bidermajerskom salonu, osjetili duh Hrvatskog narodnog preporoda, čudili se napravama kojima su žene s početka dvadesetog stoljeća kovrčale kosu, a sve nas je oduševila i prostorija posvećena Zagrebačkoj školi crtanog filma u kojoj je glavni izložak pravi pravcati Oscar kojeg je Dušan Vukotić dobio za svoj animirani film Surogat. Na samo jednom mjestu isprepleće se tako gradivo povijesti, geografije, hrvatskoga jezika, vjeronauka, likovne, tehničke i tjelesne kulture (izložen je model bicikla star stotinjak godina) koje smo upijali i učili neprimjetno i tek po dolasku kući shvatili koliko smo bogatiji.

Zvjezdarnica. Nastavili smo obilazak posjetom Zagrebačkoj zvjezdarnici. Tu nas je dočekala cijela naša galaksija – slušali smo o Suncu i Sunčevu sustavu, zvijezdama, crnim rupama. Predavanje je bilo popraćeno autentičnim fotografijama snimljenim pomoću satelita odaslanih u svemir. Sunce, nažalost, nismo uspjeli vidjeti kroz teleskop jer je dan bio preoblačan, ali evo razloga da se u Zvjezdarnicu vratimo!

Slobodni. Do vlaka smo imali još malo slobodnog vremena. Švrljali smo Zagrebom. Neki su, potaknuti predavanjem o planetima, tražili (i uspješno pronašli) po ulicama Zagreba razmještene oznake za cijeli Sunčev sustav proporcionalno smješten u odnosu na skulpturu Sunca u Bogovićevoj ulici.
Dan nam je proletio. Kući smo se vratili umorni, ali zadovoljni, s planovima za sljedeće terenske nastave.

Matea Šarčević 8.f

 


 

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.