ŠKOLSKO NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige već pet godina tradicionalno se po osnovnim školama i gradovima provodi natjecanje u čitanju naglas na koje se mogu prijaviti svi učenici od 3. do 8. razreda.

Cilj natjecanja je poticanje čitanja i čitanja naglas, razvoj čitalačkih navika, popularizacija knjige te poticanje pozitivnog natjecateljskog duha.

Natjecatelji predstavljaju prozno književno djelo po vlastitom izboru. Predstavljanje djela traje maksimalno 5 minuta. U prve 2 minute natjecatelj/ica treba usmeno obrazložiti svoj odabir (zašto je odabrao baš tu knjigu) na što inovativniji i kreativniji način bez korištenja tehnike. Ostale 3 minute predviđene su za izražajno čitanje naglas.

U našoj školskoj knjižnici natjecanje se održalo u petak, 20. listopada 2017. godine. Komisija za provedbu natjecanja, koju su činili učiteljica Marija Potočki, psiholog Hrvoje Jelen i knjižničarka Lucija Vlahov, nije imala nimalo lak posao. Kriteriji ocjenjivanja bili su kreativnost uvodnog dijela, jasnoća i razgovjetnost, izražajnost u nastupu, složenost teksta, razumijevanje pročitanog i sveukupni dojam. Pobjedu je ipak odnijela Nika Obranović, učenica 4.b razreda, koja je čitala ulomak iz knjige Družba Pere Kvržice.

Nika će predstavljati našu školu na Županijskom natjecanju u čitanju naglas koje će se održati u četvrtak, 26. listopada 2017. godine, u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak, Ogranak Caprag.

Inicijatori ovog Natjecanja su Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež pri Hrvatskom knjižničarskom društvu.

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.