Radionice o sigurnosti na internetu u Microsoft Showcase OŠ Popovača


DSC_0073Učenici rješavali matematičke zadatke uz pomoć pokreta i glasovnih naredbi

Kompanija Microsoft Hrvatska je u suradnji sa školom OŠ Popovača ugostila učenike petih i šestih razreda OŠ Jasenovac na radionici o programiranju i sigurnosti na internetu

 

Poseban interes učenika izazvao je rad s uređajem Microsoft Kinect s kojim su u programu „Kinect Kutovi“ na zanimljiv i interaktivan način ponovili matematičke pojmove

POPOVAČA, 24. veljače 2016. – U cilju edukacije o savjesnom i sigurnom korištenju interneta, OŠ Popovača je u suradnji sa Zakladom Slagalica i kompanijom Microsoft Hrvatska danas ugostila učenike petih i šestih razreda OŠ Jasenovac na radionici o sigurnosti na internetu. Osnovna škola Popovača je zahvaljujući tehničkoj opremljenosti i inovativnoj primjeni tehnologije u nastavnim aktivnostima jedna od 4 osnovne škole u Hrvatskoj koja nosi titulu Microsoft Showcase škole. 70 učenika petih i šestih razreda OŠ Jasenovac te učenika iz OŠ Popovača su tijekom radionice mogli naučiti o pravilima ponašanja na internetu te kako koristiti moderne tehnologije u svakodnevnoj nastavi.

„Uz potporu kompanije Microsoft Hrvatska ugostili smo kolege iz OŠ Jasenovac kako bismo im prezentirali tri radionice s ciljem poticanja primjene novih tehnologija u obrazovnom sustavu. Iako krilatica škole kaže da svi ne moraju biti odlični učenici, ali mogu biti dobri ljudi, mi se u OŠ Popovača trudimo kvalitetno provoditi i odgojnu i obrazovnu komponentu školstva kako bi naša djeca stekla vještine potrebne za život i cjeloživotno učenje“ – izjavio je prof. Dražen Mlakar, ravnatelj Osnovne škole Popovača te dodao kako škola sudjeluje u brojnim projektima poput „Sigurnost djece na internetu“, „Tulum slova“ ili „Inspiring Science Education“.

DSC_0106

Učenicima OŠ Jasenovac je u „digitalnoj učionici“, opremljenoj multimedijalnom opremom, pametnim pločama, tablet uređajima i Microsoft Office alatima, pušten edukativni film „Lažno predstavljanje“ kroz koji su naučili pravila ponašanja na internetu. Učenici su zatim odabrali pravilo iz filma koje je po njima najvažnije te su ga uz objašnjenje zapisali na poseban plakat dok su svoju kreativnost i ozbiljan pristup mogli izraziti definiranjem vlastitih pravila o ponašanju na internetu i ukrašavanjem plakata mnogobrojnim crtežima. Plakat s pravilima bit će ovješen u OŠ Jasenovac na koji će učenici tijekom godine po potrebi moći nadopisati i dodatna pravila.

DSC_0032

Poseban interes učenika izazvao je rad s uređajem Microsoft Kinect pomoću kojeg su u programu „Kinect Kutovi“ na zanimljiv i interaktivan način ponovili matematičke pojmove određivanja veličine kutova, postotaka, decimalnih brojeva i razlomaka te strana svijeta. Uređaj Microsoft Kinect omogućuje upravljanje osobnim računalom pomoću detekcije pokreta i ljudskog glasa, a sastoji se od nekoliko senzora koji prate i snimaju položaj igrača u prostoru, pokrete lica i tijela te slušaju glasovne naredbe igrača.

Svima nam je jasna potreba stalnog usavršavanja pri uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije, ali suočeni smo s problemom nedostataka sredstava i potrebne infrastrukture. Kao ravnatelj Osnovne škole Jasenovac, nastojim opremiti školu suvremenim tehnologijama, a jednako je važna i naobrazba učenika i učitelja. Zato nam je zadovoljstvo sudjelovati u radionicama, predavanjima, praktičnom radu i izvannastavnim aktivnostima poput radionice održane u Osnovnoj školi Popovača, koja će svakako doprinijeti usavršavanju naše djece pri uporabi informacijsko-telekomunikacijskih tehnologija.“ – izjavio je prof. Branko Šepović, ravnatelj Osnovne škole Jasenovac.

S obzirom na status Microsoft Showcase škole, učitelji iz OŠ Popovača imaju priliku sudjelovati u edukacijama s učiteljima iz različitih dijelova svijeta, usavršavati se tijekom jedne godine na Microsoft IT Academy te koristiti web 2.0 alate kao što su Sway, Yammer ili OneNote. Inače, škola je opremljena s nekoliko pametnih ploča, projektora i računala u učionicama, mobilnom učionicom s 20 tableta te Samsungovom učionicom budućnosti s 30 tableta.

Više informacija o Microsoft Showcase školama možete saznati ovdje.

 

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.