Proslavili smo obljetnicu – 120 godina školstva u Popovači!

???????????????????????????????Okupili smo se u četvrtak, 29.svibnja 2014.god. u 18.00h u blagovaonici Osnovne škole Popovača kako bismo pogledali prigodni program. Učitelj Mladen Bago pročitao je sjećanja na otvorenje škole u Popovači (22.veljače 1894.) voloderskog učitelja Marka Gašljevića, mlade voditeljice Nika i Klara pričale su nam o nekadašnjoj i današnjoj nastavi, a pjesmom nas je razveselio učenik Lovro Ivić uz pratnju tamburaša. Na kraju je nastupio mali folklor učiteljice Renate Jambrešić pa su se svi okupljeni zaputili   u razgledavanje izložbe u predvorju, učionicama i školskoj knjižnici.

Drugoga dana, 30.svibnja 2014.god. u popovačkom Domu kulture održana je Svečana sjednica i prigodna priredba. Nakon intoniranja himne, ravnatelj Dražen Mlakar najavio je zamjenicu gradonačelnika Anu Strilić koja je pozdravila okupljene, a prigodnim su se riječima uzvanicima obratili i pomoćnica ministra Ankica Nježić te Darjan Vlahov, viši savjetnik za osnovno i srednje školstvo.

Zatim su podijeljena priznanja učenicima koji su ostvarili značajan uspjeh na županijskim i državnim natjecanjima te njihovim nastavnicima-mentorima. Među najčešće ponavljanim imenima bio je Vilim Lendvaj koji je bio na državnim natjecanjima iz informatike, kemije, fizike i tehničkog.

Slijedio je program učenika Osnovne škole Popovača. Prvi na redu bili su tamburaši koji su pratili učenika Lovru Ivića, zatim je pjevao učitelj Mladen Bago da bi uslijedio folklor učiteljice Jasminke Bartolić s točkom „Igrajmo se svadbe“. Nakon toga na redu je bila scenska igra Marije Bilić „Sva su djeca vesela“ koju je sa svojim učenicima uprizorila učiteljica Martina Podnar. Zatim je bio na redu „Ples kroz vrijeme“ defektologinje Martine Šterijovski, a učiteljice Nataša Deklman i Marija Potočki pripremile su sa svojim učenicima igrokaz „Reumatični kišobran“. Mali zbor učiteljice Pine Žilić izveo je dvije pjesme, a nakon toga je uslijedio igrokaz „Sreća“ profesorice Martine Ivić s Lidrana 2014.

Ukratko o povijesti školstva u Popovači

Prva škola na području današnje općine osnovana je u Osekovu 1790.god. za vladavine cara Leopolda, ali je zbog slabog odziva ona zatvorena i otvorena opet 1805.god.

11.studenoga 1867.god. blagoslovljena je u Voloderu nova školska zgrada te zazivom Duha Svetoga započela je u Voloderu prva školska godina. Prije osnivanja škole u Popovači, u Gornjoj Jelenskoj postojala je škola od 1872., a u Potoku od 1890.godine. Jedino je Stružec dobio školu poslije Popovače i to 1896.god.

Otvaranje škole u Popovači dogodilo se tek 22.veljače 1894.god. o čemu u gospićkom listu za učitelje i prijatelje školstva „Škola“ piše voloderski učitelj Marko Gašljević. Naime, nakon zaziva Duha Svetoga u crkvi, lijevo stadoše djeca koja ostaju u voloderskoj školi, a desno ona koja odlaze za Popovaču. Zatim djeca krenuše prema Popovači u pratnji školskog odbora i učiteljstva pjevajući narodne pjesme.

Župnik J.Platnar blagoslovio je školu, a prvi učitelj bio je Ivan Filipović.

Učenici su nastavu kratko pohađali u lijepoj secesijskoj zgradi u centru Popovače jer se 1894. dovršavala nova školska zgrada na mjestu današnjeg Vatrogasnog doma, a u blizini i stan za učitelja. Tu se nastava odvijala sve do 1943.god. Učitelja Ivana Filipovića nasljeđuje Ivan Treppo i u Popovači ostaje od 1895. do 1926.god.

Tijekom Drugog svjetskog rata učitelji su bili mobilizirani, ali nastava se ipak odvijala uz povremene prekide i premještanja zbog bombardiranja te se odvijala i u jednoj privatnoj kući u Zagrebačkoj ulici.

Poslije Drugog svjetskog rata škola se počinje pretvarati u sedmogodišnju, odnosno osmogodišnju procesom koji je završen 1955./56.godinu., a nastava se odvija u centru Popovače (Vatrogasni dom) i kući Goldovih.

1960./61. dovršena je nova, današnja školska zgrada koja je imala 12 učionica, kabinete i druge potrebne prostore, a školu pohađa više od 600 učenika. Osekovo ostaje osmogodišnja škola sve do 1977.god.

1968./69. god. uređena je dvorana za tjelesni odgoj i još 6 učionica, a učitelji se još od 1960. dodatno školuju i usavršavaju na seminarima. Broj učenika se tijekom 1975./76.odvija u 47 odjeljenja u kojima uči oko 800 učenika u centralnoj školi i 400 u 5 područnih škola. U tom periodu ravnatelji su Pero Kablar i Pero Tušek.

Poslije 90-ih godina, za ravnateljstva Tobije Bilića-Prcića škola je iznutra uređena, opremljena je informatička učionica, a vjeronauk i informatika uvedeni kao izborni predmeti. U vrijeme Domovinskog rata puno je pažnje posvećeno zbrinjavanju izbjeglica i prognanika te dijeljenju humanitarne pomoći. Sve se nastavilo pod ravnateljstvom Roberta Štrumbergera i Stanislava Kosa kada se velika pozornost posvećuje odgojno-obrazovnom radu i obrazovanju učitelja na stručnim skupovima, opremaju se učionice novim sredstvima i pomagalima, upotpunjuje se knjižnica, uvodi Internet…

 Danica Fricki

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.