Nasilje u obitelji i u mladenačkim vezama – predavanje

Predavanje u organizaciji PU Sisačko-moslavačke županije

Nasilje u obitelji i u mladenačkim vezama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama održava se svake godine 25. studenoga. Ovaj dan održava se baš 25. 11. jer su na taj dan 1960. godine u Dominikanskoj Republici ubijene sestre Minerva, Patria i Maria Teresa jer su se borile za demokraciju i pravdu. Ujedinjeni narodi su 1999. godine službeno proglasili 25. studenog kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Povodom obilježavanja ovoga dana, u školi smo imali predavanje u organizaciji PU Sisačko-moslavačke županije o nasilju i obitelji i u mladenačkim vezama. Predavač Slavko Jerković ukazao nam je na to koliko smo svakodnevno okruženi nasiljem, nasilnicima, ovisnostima i kako svatko od nas može djelovati u borbi protiv toga. Zahvaljujući predavanju shvatili smo koliko zapravo različitih vrsta nasilja postoji i koliki se broj djece, djevojaka, žena, ali i ljudi općenito susreće s nekim oblikom nasilja. Svaka treća žena žrtva je nasilja i svakih petnaest minuta jedna bude zlostavljana. Oblici nasilja su razni, od psihičkog i fizičkog do ekonomskog, seksualnog itd. Nasilje u adolescentskim vezama je danas poprilično često jer pojedine osobe misle da mogu kontrolirati cijeli odnos i tu nastaje problem zbog bojazni od reagiranja, pa psihičko nasilje traje sve duže i duže dok se ne pretvori u fizičko nasilje. Žene često pravdaju muške nasilne postupke u smislu „bio je ljut, neće to ponoviti“ ili „voli me, ne bi mi ništa napravio“, ali ja kao mlada ženska osoba smatram da nitko ne bi trebao opravdavati niti jedan takav postupak jer opravdanja za bilo kakvo nasilničko ponašanje jednostavno nema. Nasilje nad ženama, u obiteljima, vezama, među djecom i mladima nije novost, ali sada se počelo više i glasnije pričati o tome, iako se i danas pokušava sakriti, ali nema potrebe jer dok god se takvo što skriva neće prestati. Prestat će onoga trenutka kad shvatimo da nitko nema pravo uzimati nam slobodu i sreću.

Šutnja, skrivanje i strah nije odgovor već dodatno komplicira situaciju i nije vrijedno emocionalne i fizičke boli. Zahvaljujemo PU Sisačko-moslavačke županije na edukativnom predavanju u nadi da smo svi shvatili poruku „NITKO NE ZASLUŽUJE BITI ZLOSTAVLJAN!“

 

Bruna Šnajder, 8.c

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.