Dan kravate

Svjetski i nacionalni Dan kravate obilježen je u ponedjeljak 18. listopada i u našoj školi. Učenici produženog boravka s učiteljicom Lucijom Čihor su dizajnirali svoje kravate od papira koristeći razne boje i šare, što su nakon završetka objesili na pano škole kako bi  sa svima podijelili svoje dizajnerske vještine. Učiteljica Renata Jambrešić i njezin 4. a razred školski dan je proveo okićen kravatama, kao i učenice 5. a i b razreda, a učenici 5. c razreda su izrađivali straničnike u obliku kravata. Učenice Lana, Petra, Leticia, Ena, Karla, Mia i Leona su ponosno zavezale kravate oko svoga vrata, istražile povezanost kravata i Hrvata i koja je najveća kravata na svijetu te su na taj način su podržale obilježavanje Dana kravate.

O kravatama

Svima je poznato da je kravata ukrasni odjevni predmet u obliku vrpce i da se nosi oko vrata. Radi se od svile ili nekog drugog platna. No, jeste li znali da je kravata izvorni hrvatski proizvod? Raširila se Europom u 17. stoljeću jer su je nosili upravo hrvatski vojnici, a među prvima su ju prihvatili Francuzi te joj dali naziv cravate.

Zanimljivost

U Puli je 18. listopada 2003. godine izvedena autorska instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene. Bila je dugačka 808 metara i široka 25 metara. Izrađena je od 9015 četvornih metara tkanine, crvene je boje i simbolizira kravatu kao dio hrvatske i svjetske baštine. Za njezinu izradu je potrošeno oko 450 kilograma tkanine, 120 kilometara konca i više od 300 sati šivanja. Ovom instalacijom domovina kravate ušla je u Guinessovu knjigu rekorda jer je do sada najveća i najduža kravata na svijetu. Od tada obilježavamo Dan kravate.

(https://m.vecernji.hr/media/img/32/3c/1182f27a1c78cab7edc0.jpeg, preuzeto 18.11.2021.)

 

(http://hsk.hr/wp-content/uploads/2017/10/kravata2.jpg, preuzeto 18.11.2021.)

Leona Martinić  5.b

Darko Rakić

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača

Komentari su zatvoreni.